10 Haziran 2013 Pazartesi

Gençlik ve Gelecek - 10 Haziran 2013

Yurtdışından Türkiye’de öğrenim için gelen gençlik-3
Yaşam çevreleri
Yetişme koşulları
Almanya’da eğitim koşulları
Suudi Arabistan'da eğitim olanakları
Karşılaştıkları sorunlar
Türkiye’de eğitimi tercih sebepleri

Merve Yavuz
Gazi Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Halkla ilişkiler Bölümü öğrencisi
Yayından :
‘’ Uşak doğumluyum.14 yaşına kadar yani orta okula kadar Türkiye’de okudum.
  Daha sonra Almanya Münihe  ailevi nedenlerden dolayı gittik. Türkiye’de 8.sınıfa kadar okumuştum. Daha sonra oraya gidince alt sınıftan başladım okula Almanca öğrenmek için tekrar  8.sınıfı okudum.  8. Sınıf bitince lise sayılan hapşılap lus’u bitirdim.
Daha sonra açık öğretime yazılmayı düşündüm. Türkiye hayallerim vardı. 8 sene Almanya’da yaşadım ama hep hayallerimde Türkiye’ye dönmek vardı. Almanya’da hem meslek lisesinden hemde açık öğretimden 2012 yılında diploma aldım. Aynı yıl sınava girdim çok şükür kazandım ve buradayım.
Şuan 1.sınıfım. İsteseydim Almanya’da kalablirdim ama ben Türkiye’yi sevdiğim için Türkiye’ye gelmek istedim. Eğer ben Türkiye’ye gelmeseydim Almanya’da aldığım meslek lisesi diplomasıyla üniversitelere başvuracaktım kabul edilip edilmeyeceğim riski doğacaktı bende bu riski göze almayarak Türkiye’ye geldim.
Burda 1.sınıfı bitirince tekrardan Almanya’da üniversitelere başvuru yaptıktan sonra kabul edilirseniz eğitiminize devam edebilirsiniz. Ben dönmek istemiyorum ama ailem çok istiyor evin tek çocuğu olduğum için.
Almanya ve Türkiye’yi sosyal açıdan karşılaştırdığımda Almanya Türkiye’ye göre daha rahat geliyor. Diğer konularda başka sıkıntı çekmedim çünkü belli bir yaşa kadar Türkiye’de yaşadım. Sadece okula alışma döneminde sıkıntı yaşayacağımı düşündüm. Türkçe eğitime 8 yıl ara verdikten sonra Türk Dili dersinde grammer açısından sıkıntı yaşadım. Bir ikinciside YÇS sınavıyla Türkiye’ye geldiğim için arkadaşlar torpille geldiğimi söylüyorlardı ozaman kendimi kötü hissediyordum.
Şuan Türkiye’de ki gençlik değerlerine sahip çıkan ve yaratıcı bir gençlik izlenimi vermektedir.’’
Dilara Güven
Gazi Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Halkla ilişkiler Bölümü öğrencisi
Yayından:

“ Türkiye’ye Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’tan geldim. Türkiye’yi daha bu sene tanımaya başlıyorum. Daha önceleri Türkiye’ye yaz tatiline Hatay’a geliyorduk. 20 senedir Riyad’da
yaşıyoruz. Orda M.E.B bağlı Türk okulunda eğitim görüyordum. Riyad’ta ki tek Türk okulu olduğu için kalabalık bir okuldu o yüzden Türk öğrencilerle iç içeydim.

Eğitimde Türkiye’yi tercih etmemin nedeni Suudi Arabistan Krallıkla yönetildiği için kadınlara fazla bir hak tanınmıyordu. Sadece eğitim konusunda değil hiçbir konuda hak tanınmıyordu. Ben de bu yüzden
Türkiye’yi tercih ettim. Bir kardeşim de Balıkesir Üniversitesi’nde okuyor.

Türkiye’ye göre Arabistan’da sosyal hayatımız yoktu. Sokağa tek başımıza çıkmazdık sokağa çıktığımızda da çarşaf giyerdik ve babamız hep bizimle olurdu. Bu yüzden daha çok evde ailemizle zaman geçirirdik.

Suudi Arabistan’da eğitim Türk okulu olduğu için ve M.E.B bağlıydı. Bize kitaplar ancak ikinci dönemin sonuna doğru geliyordu. Kitaplarımız gelene kadar bir önceki senenin  kitaplarını öğrencilerden alarak ders işliyorduk. Her dersimizin hocası ayrıydı. Mesela  İngilizce dersine İngiliz hoca, Arapça dersine Arap hoca girerdi.
 Türkiye’ye gelmeseydim eğer orda benim bir öğrenim hayatım olmayabilirdi. En kötü Türkçe dil kursuna ya da okulun halkla ilişkiler bölümüne giderdim. Suudi Arabistan’da okullar Kuran’a yönelik olduğu için üniversite yoktur. Yabancı ağırlıklı üniversiteler var.  Alman okulları var oraya girmek için de paran olması lazım.

 Paran varsa kadın da olsan üniversiteye girebilyorsun, ama kadın ve erkelerin yerleri ayrıdır. Bu özelliklerden dolayı ben Türkiye’yi seçtim. Ailemde Türkiye’ye gelmeyi düşünüyor.  Arabistan’da sosyal hayatım yoktu ama yine de orayı çok seviyorum.
 
Türkiye’de eğitim konusunda fazla bir sıkıntı yaşamadım, orada Türk okulunda okuduğum için.”

Prof. Dr. Hayriye Erbaş 
Program Danışmanı
Ankara Üniversitesi
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi
Sosyoloji Bölümü Başkanı

Yayını dinleyin
1. Bölüm: Süre 27'20"
2. Bölüm: Süre 20'24"
 Programın tamamını dinle: Süre 50'23"

1 yorum:

  1. merhabalar iyi yayınlar ben Dilara'nın kardeşiyim ablama hayatında başarılar diliyorum onunla gurur duyuyor ve onu çok seviyorum size de çok teşekkür ediyorum böyle güzel gençlik programları yaptığınız için bende sizinle orada bulunmak isterdim bu arada ablamın sesini duymak bana çok iyi geldi..

    YanıtlaSil