4 Şubat 2013 Pazartesi

Gençlik ve Gelecek - 04 Şubat 2013

Gençlik Servisleri Merkezi hakkında 
daha fazla bilgi almak için tıklayın
Gönüllü hareketi ve Gençlik Servisleri

Gençlik servisleri merkezi
Avrupa gönüllülük hareketi
Sivil toplum Gelişimi
Gençlik bilgilendirmesi


Görkem Özer Bağcı 
Gençlik Servisleri Merkezi
Proje Koordinatörü


"Gençlik politikalarına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.
Türkiye'de bu anlamda umut verici gelişmeler var. Gençler umarız Avrupa'nın birçok ülkesindeki akranlarının sahip oldukları haklara kavuşacaklar.
Her sene 450-500 arasında genç yurt içinde ve dışında düzenlediğimiz etkinliklere katılıyorlar.
Kampların en can alıcı özelliği,
farklı bölgelerden, ülkemlerden gelen gençler kamu yararına ortak bir amaç için toplanmaları ve bu işi maddi çıkar beklemeden yapmaları. 
Mesele sadece turistik bir aktiviteden öte uzun vadeli bir amaca hizmet ettiğini gören aileler daha sıcak bakmaya başlıydr.

Deniz Merve Köse
Gönüllü

Kimya Mühendisliği Son Sınıf öğrencisi


"İlk önce annemin önerisiyle gönüllü çalışmmaları araştırmaya başladım.
İlk katıldığım kamp Paris'teydi. Kamptaki tek Türk bendim. Birlikte kaldığım ilk arkadaşlarım üç Ermeni kökenli gençti. Kamp bittiğinde birbirimizden çok zor ayrıldı.
Bu kamptahn sonra kendime güvenim arttı.
Benim önerim kamplara tek gitmek. O zaman grupla daha iyi kaynaşıyorsunuz.
Daha sonraki kampım Almanya'da idi. Almanya'da yaşayan çok sayıda Türk var ve Almanyların ön yargısı olabiliyor. Ama bir süre sonra önyargılar sona erdi.
İlk kamptan Basklı bir arkadaşım olmuştu. Kendisiyle hala görüşüyoruz ve mezuniyetim sonrasındaki tatilim için plan yapıyoruz.
Ülkelerin siyasal yapılarını da öğreniyorsunuz. Her ülke için birinci elden bilgi ediniyorsunuz. Gerçekten çok güzel şeyler öğrenebiliyorsunuz.
Ülkelerdenr bağımsız olarak tüm gençlerin sorunları, umutları, kaygıları aynı. 
Ülkelerin sorunlarını da konuşabiliyorsunuz.

Ailelerin bu tür etkinliklerin çocuklarına ne gibi katkılarda bulunabiliceğini düşünmesi gerek. Gençlerin de kendi kişisel gelişimleri için etkinlikeri dikkate alması gerek. 

Prof. Dr. Hayriye Erbaş
Program danışmanı

Ankara Üniversitesi
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi
Sosyoloji Bölümü Başkanı

Yayından:  " Bu merkezle ilgili bir anım var. 2001 yılında bir sosyoloji topluluğu sorumluluğunu almıştım. Bu toplulukta çok parlak gençler vardı. Öğrenciler bir şeyler/ birtakım projeler yapmak istediklerini dile getirdiler. Onlara 'gençlik' ile ilgili bir çalışma yapmalarını önerdim. Öğrenciler önce bu merkezi buldular. Ve merkezden destek alarak benim danışmanlığımda bir çalışma yürüttük. Çalışmanın adı da 'gençlik ve gelecek' ti.
Ben genç deyince gelecekle ilişkilendiriyorum. Bu programın adının 'gençlik ve gelecek' olmasının nedeni de budur. 

Şunu vurgulamak gerek; 'gençliğe bakış, gençliğin nasıl yetiştirilmesi gerektiği, gençliği nasıl geleceğe hazırlamalıyız' konusunda toplumlar arasında çok büyük farklar vardır. Toplumların kültürü, gelişmişlik düzeyi adına büyük farklılıklar vardır.
Böyle merkezler Türkiye ve Türkiye benzeri ülkelerde çok fazla değildir. Bu tür merkezler daha çok gelişmiş ülkelerde kuruluyor. Dolayısıyla bu tür merkezler birtakım öncü oluşumlardır.
Bu tür merkezlerin gencin aileye bağımlı olmaktan kurtarmaya ve genci bir birey yapma yönünde toplumsal katkılar sağladığı yönünde çok önemli adımlar attıklarını düşünüyorum.
Gençlerin dünyada var olmak, geleceği kurabilmek açısından ortak sorunları; benzer duyguları ve benzer paylaşımları vardır."

Daha fazlasını dinlemek için:  


DİNLE: Görkem Özer Bağcı, Deniz Merve Köse, Hayriye Erbaş 1. Bölüm 24'

DİNLE: Görkem Özer Bağcı, Deniz Merve Köse, Hayriye Erbaş 2. Bölüm 21'25"
Soldan sağa, Deniz Merve Köse, Görkem Özer Bağcı,
Hayriye Erbaş, İpek Erdem
TRT Türkiye'nin Sesi stüdyosunda


2 yorum:

  1. Merhaba,
    Programınızı övgüyle dinledim...Konuklarınıza bayıldım.Ne şirin ,akıllı çocuklar bunlar...Var olan,süren ve artan güzellikleri sizlerin aracılığıyla duymak gurur veriyor bizlere...Aynı zamanda bizler için de bir dönüt oluyor bizlere...
    Artarak çoğalan olumsuzlukların karşısına ümit veren soran ,sorgulayan ve iyiliğin ,olumluluğun aktif olması gerektiğine inanan gençlerin çabalarını bilmek bizleri güvende hissettiriyor.
    Sevgide kalın...
    Ayfer Karacan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Ayfer Hanım. İzlendiğimizi ve yaptıklarımızın dşie dokunur şeyler olduğunu duymak bizi sevindirdi.

      Sil